Скъпите телефонни разговори на небанкови заеми

● 30. 03. 2014

Всеки от нас със сигурност някога съм срещал реклами стил: обадете ни се, ние ще отпускат заеми без излишни документи бързо и дискретно. Хората в затруднено финансово положение след това обикновено не могат да устоят на повикване до телефонния номер. Резултатът може да бъде доста контрапродуктивно, обаче, когато пристигне сметката за телефон.

За известно време, въпреки че е в сила изменение на Закона за потребителския кредит, който забранява използването в договарянето на заеми платени линии, но някои от небанкови дружества, които постоянно се опитва по някакъв начин да се заобиколи закона. В резултат на това може да се случи, че кредитополучателят ще плати много по-висока сума за телефонни разговори, отколкото получават в резултат на заема. Такова нещо е изключително досадно и определено потенциалните кандидати не могат да плащат. Detour в Закона всъщност, изглежда, може да се намери навсякъде, а понякога и това не е трудно на всички. Изменението на Закона за потребителския кредит е да се научите необходимия раздел не се прилага за предприятия. Небанковите кредити по този начин се заобикаля законът просто означава, че вие се интересувате при кандидатстване за заем първо да се определи дали той трябва да търгувате. Ако установи, че това се случи да притежавате, след това в нелоялни практики продължават. Бил Телефон тогава кандидат много неприятна изненада.

Човек може да се натъкнете на такива практики, които някои от безплатните линии след известно време да звъни автоматично превключва на линия в размер на десетки евро на минута. Условия проверка, обаче, за такъв доказан поведение също може да наложи глоба в милиони евро, които всеки трябва да мислим по-скоро.

Спазването на правилата се контролира, Асоциацията на мобилните оператори. Той също така се занимава с различни престъпления, с доставчици на услуги. Много пъти се случва, че не можете да докажете на предоставяне на услуги, противоречащи на това изменение на закона. Това важи само за потребителските кредити, които са дължими само кредитите, отпуснати на физически лица. Ако сте небанкови институции могат да защитават добре, тогава той има добър шанс, че тя ще премине нечестно поведение. Проблемът е най-вече, че демонстрира предоставянето на потребителски кредити на физически лица е много проблематично. Въпреки това, след като законът е нарушен, и всеки от операторите, които могат да се технически преустановява предоставянето на такива услуги. Проблемът е, че доставчиците на услуги обикновено са доста находчиви и само предлагат кредити за еднолични търговци и предприемачи, така че те не могат да влязат в конфликт със Закона за потребителския кредит, като в този случай, този вид клиенти не се прилага.

Бизнес инспекция трябва да разследва всяка жалба време до два месеца, което не може да бъде напълно оптимизирана. Потребителите биха във всеки случай, когато се занимават с някакви бързи и небанкови кредити трябва да се държат предпазливо и внимателно, за да разберете колко всъщност плащате за едно телефонно обаждане. Асоциацията на мобилните оператори в сътрудничество с телекомуникационни органи въведе безплатна информация за цената на услугите, които могат да бъдат доста добре да се използва само в случай, че сте човек, се интересуват от небанков заем и притеснен за колко пари може да струва едно телефонно обаждане до непознат номер.