Плати чуждестранна карта или в брой

● 02. 04. 2014

Пътувания в чужбина, независимо дали са на почивка или за пазаруване, са се превърнали в нещо естествено. През последните дни идват все повече и повече на вкус картата в чужбина, да плащат дори за еднократни покупки. Това елиминира обмен на пари в обменни бюра и монетна обработка, освен това, не остават без пари, и крадците нямат никакъв шанс.

За плащане при търговец в чужбина не плащат никаква такса, подобна на тази на страната за по-голямата част от клиентите на банките. От профила си, вашата банка ще възстанови сумата, еквивалентна на тази, платена в чужда валута. Това ще е обменният курс, преобладаващ към датата на приспадане от сметката си, а не от това колко е направил хода към момента на плащането. Ако искате да проверите впоследствие е обвинен, така че имайте предвид, че всяка банка се урежда от свой специфичен начин, а не официално.

Усложнява може да донесе вашето плащане във валута, която не е банка в списък обмен. След преизчисляване на курса на някои корпоративни сдружения карти (Visa, MasterCard, и т.н.), резултатът е посочено в долари или евро, и че вашата банка изчислява сумата в местна валута.

Все пак, това може да се случи, че не всички дестинации или магазини са оборудвани с терминали за плащане с карта (като тя е с нас). Тогава аз ще си отидат няма друг избор, освен да намерите най-близкия банкомат. Внимание, банките обикновено начисляват такса само за избор, но вие също вземете някакъв процент от сумата, която сте избрали. Count недостатък е, че банките може да са определени допустимите гранични за селекцията, която плащате в никакъв случай.

Ето защо, ако е възможно, да се използва външна кредитна карта. Можете да очаквате приятна откритие, че ако използвате магазина картата и вашата банка ще преизчисли валутата в по-благоприятна ставка от това, което ще бъде предложено обмен. Което, разбира се, освен ако банките управляват валутния курс, най-често от " валутна център" или " продажбите на валутни курсове. " Но ако влезете в магазина, които на пръв поглед не вдъхва доверие, така че да можете по-добре да извадя парите.

Подготовка за пътуване в чужбина

Дали отидат в чужбина на почивка или просто за пазаруване, така че не е неразумно да се направят някои подготвителни стъпки. В Интернет можете да намерите, което е банкомат в мястото си на пребиваване, а в близост и отбележете номера на телефонната линия, към която е възможно да се обадя на блокиране в случай на кражба или злоупотреба с картата. Струва си да ви отведе отвъд границите (особено по празниците) за множество кредитни карти от различни асоциации - не във всяка страна, признати от всички. Greater потенциално приложение, което получавате с релефна карта (данните за изместване), отколкото по електронен път.

Можете също така да получите пари в брой в магазините, където се използва кешбек система. Вие плащате карта и все още се отстранят повече пари, дори без да плащат такси, които бихте АТМ оттегляне не пропуснаха.

Той също така се препоръчва да определят срок, преди тегленето на пари от банкомати, защото крадците са изключително квалифицирани и, отколкото можете да блокирате картата, така че можете да влагат средства във вашата сметка остана с очи, за да плача. Не е неразумно да се ожени за чужбина карта по сметката, в която ограничен избор, а не за рутинна където ходиш заплата и други доходи. След това той не може да бъде, че сте загубили всичките си спестявания.

Добро решение за "сигурност" е времето за пребиваване на почивка в чужбина, за да блокира плащания по интернет. Когато крадците успяват да копират данни от картата, така че няма да бъде безполезно.

Картата ви, вие все още трябва да знаете!

Що се отнася до нас, както и в чужбина, е повече от препоръчително да се следват принципите, които следва да предотвратят кражбата на картата или злоупотребява. Чувствайте се свободни да имате карта със себе си на всички и все още може да се случи, че при проверка на салдото по сметката ще бъде много неприятно изненадан. Само някой, който да " извадим " PIN карти. И повярвайте ми, дори и в чужбина, има копие от платежни карти с помощта на специална сканиращо устройство, че нарушителите са поставени директно върху банкоматите на финансовите институции.

Как да защитите картата

Никога не оставяйте картата си без надзор. Износване на кредитни карти във вътрешния джоб близо до тялото си отделно от другите документи и финанси. При никакви обстоятелства не кажа PIN, дори и ако тя искаше в ресторанта или на рецепцията на хотела. Вашата кредитна карта няма да се превърне в залог, например, кола под наем.

Винаги гледам на търговеца при обработката на вашата карта. Никога не позволявайте на сервитьор в ресторант с карта, за да отида дори и за миг. Когато я дублира номер, срок на валидност и CVV или CVC предимно код, така че купуват профила си по всяко онлайн магазин. Ако търговец се опитва да зареди картата в различни терминали с мотива, че документ, досега като най-малко съмнителни сделки. Дори и в случай, че сделката е извършена, всеки терминал ще издаде документ за плащане, тъй като това се налага! Винаги проверявайте, че картата ви връща търговец или сервитьор е твое. All Така че пазете си доказателство за плащане за всяка жалба и след завръщането си у дома данни се сравняват с банково извлечение.

За всеки банкомат проверите на сайта за поставяне на картата. Ако ви харесва нещо, не, намери друг банкомат. Когато въвеждате ПИН код, покрива ръцете на клавиатурата. Никога не поставяйте въведен ПИН се съхраняват в паметта на картата. Използвайте банкомати вътре в клоновете или в непосредствена близост, тъй като те се следят от системата за камера, която е в състояние да записва, че някой е инсталиран четец устройство.

Ако ATM без потвърждение обяснение издадена карта или в брой, така че не се ходи никъде и незабавно се свържете с банката и евентуално на полицията. ATM може да бъде инсталиран на задържането на пари и по този начин на картата.

Ако загубите картата си, някой го краде за вас или подозирате, че злоупотребата, незабавно се обадете на доставчика на безплатния банкови услуги и блокира картата.