Опасни грешки потребителите

● 30. 03. 2014

Законът се опитва да намери дръжката различни мошеници. За по-голямата част от търговците в първата печалба проведе от сделки. Понякога, обаче, да се прилага по отношение на нелоялните практики в ущърб на потребителите, които често не могат да защитават последователно, защото те не знаят правата си напълно. Но това, което следователно трябва да бъдат внимателни, когато пазарувате?

Една от промените в Закона за потребителския кредит забранени много неща и едно от тях е предоставянето на заеми неразумно арест или да го използвате, за да преговаря скъпите платени линии. Някои не- банкови заеми, обаче, постоянно се опитват да заобиколят закона, като се възползва от факта, че посоченото законодателство не се прилага също и за предприемачите. Ето защо, да поиска от кандидатите за заем за него, ако те имат лиценз за търговия. Веднъж на кредитоискателя реагира положително, а след това практики за кредитиране, използвани, какво новия регламент Закона за потребителския кредит забранени. Аз в момента може да попаднете на кредитори, които принуждават кредитополучателя да се обадя скъпите печаливши линии.

Тази получена сума често е по-скъпо, отколкото самата целия заем, ако той не е реално осигуряват. Кредитните доставчици понякога наричани също един безплатен номер, но след известно време мелодии са разчитат на автоматичните линии в размер на около деветдесет евро на минута. Използването на тези силно натоварени линии на бизнес инспекции все още може да наложи глоба в размер до € 20 милиона, като се изисква обезпечение за запис на заповед или чек. Други доставчици на грешка заем се иска залог неразумно своите претенции. Стойността на ипотекирания имот не трябва ненужно да надвишава дължимата сума. Но това е много често срещана практика. Такова обещание не е валиден и Commercial Инспекция за нея може да наложи глоба в размер на милион евро, които всеки доставчик на заем трябва да предаде преразгледа, ако той плаща такъв риск. Лихвари сега ще разчитат много повече на договор за запис директно с нотариуса, защото договорът с клаузата за пряка изпълнимост ще позволи съдът не разглежда спорове и да наложат дълговете директно изпълнител.

В отделна глава след състои от демонстрации, събития организаторите, които често подпомагат различни трикове и постоянно се опитват да измислят нови начини, по които те биха могли да бъдат в състояние да продават своите надценени стоки наивни клиенти. Един от триковете е да държи демонстрационни събития в чужбина. Под претекст за познавателен тур, свързана с покупката на нещо, изнасян за чуждестранни участници и това може да бъде проблем. Външна среда и липсата на познаване на местния език може да работи и като фактор за повишаване на уязвимостта на участници в такива събития.

Много пъти в неподвижните случаите последните където клиентите бяха оставени с чуждестранни продавачи, които са ги избута към тях продукт, закупен направи и клиентите не са в състояние да се свържете с някой от пътуването си, толкова се страхуват от натиск и се поддали на стоките, които са закупили неизгодна цена. Ако това е продажба на територията на Европейския съюз, все още може да помогне на бизнеса инспекции. Продавачите обаче са добре информирани и следователно страни използват извън тази територия. В такива случаи, не винаги могат да разчитат на единна минимална степен на защита, гарантирано от европейското право. Организаторите на демонстрацията събитията, които се опитват да избегнат заблуден възможност за отказ, с помощта на споразумения за посредничество. Това споразумение трябва да бъде подписано от нищо неподозиращ клиент заедно с покупката или договор за пътуване. Дилърът после се основава на факта, че само клиентът се откаже от договора и споразумението за Агенция просто забравя или да го забележи.

Клиентът би в този случай му шанс да се възстанови всички инвестирани цифри. Но дори и ако клиентите се регистрират договора в своевременно и най- правилно се отказва от по един не много голям шанс за възстановяване на средствата. Тъй като посредници, защото по-голямата част от тези случаи стоят хора, които са " просто погрешно проследени. Ако доставчикът не общуват изобщо с клиента, може да направи нищо друго, освен да се обърнат към съда за решаване на спорни случая. Един от триковете на тези търговци на дребно също е споразумение, което се сключва извън обичайната дейност, която може да бъде просто организиране на демонстрационни събития в залите на хотели и ресторанти, където по-рано съобщиха, че установяването на тези компании. Просто извеждането на информацията, че договорът е сключен на помещенията, но не отговаря на законовите условия и е необходимо да се прецени дали това е наистина една покупка в една лекция, проведена в залата на хотела, където тя обикновено се продава, както и вида на бизнеса, че потребителят наистина очаквам. Ако в залата на определянето на оператор на ресторант или хотел не е, тогава определено не е място, където потребителят трябва да очакваме продажбата на стоки. Тук, обаче, остава на тежестта на доказване на клиента, който трябва да докаже, че не е бизнес помещения. Компаниите често крият намеренията си под обещанието за спечелване че призьори са Съобщава се получават на лекцията, която се извършва в една цел, обявена от магазина.

Има и случаи, в които потребителите нямат право да изпрати по пощата каталог и след получаването на последващи пратки изглежда да е за много по -високо заплащане сума и обещанието за изпращане на допълнителни пакети. Клиентите обикновено поръчват стоки с идеята, че те ще бъдат изпратени само един превоз и други стоки вече не се интересувам. Съгласно Гражданския кодекс, не може да върне стоката на доставчика изпраща без заповед. Трудността за някои поръчки по пощата, магазини може да се намери в този ред, въпреки че други пратки се съхраняват, но информацията трябва да бъде умело скрит в дребен шрифт.

Последният от описаните опасни трикове е да се онлайн търговците на дребно да се подготвят потребителите за възможността за връщане на стоките в рамките на две седмици. Клиентите, които изберат за лична колекция на стоки, поръчани по интернет, търговците на дребно се опитват да закупят класифицирани само като си онлайн резервация, с възможност за бране на стоки. Договорът за покупка е тогава често се затваря в магазина, който изглежда като очевидно търговците намерение. Предаване пакет с поръчката за покупка, тогава е представена като покупка в нашия магазин и клиента в този случай има няма законово право да се откаже от договора в срок от четиринадесет дни. Независимо от това, електронният покупката е следователно един клиент трябва да има право да се откаже от договора в рамките на посочения период.