Намаления в света на финансите

● 01. 04. 2014

Ако мислите, че светът на финансите не може да получава отстъпки, тогава вие сте наред. Въпреки, че ние не живеем в страна, където пазаренето е често срещано явление, а след това нашата страна да преговаря за цената. В допълнение, цените могат да се споразумеят за височината на отстъпки, услуги и други ползи. Възможно е дори, че имате право на обслужване, но не и за вас, без да иска не е имал представа. В някои случаи тя може да бъде причина за не- публично предлагане, или да ни предложи, докато в други случаи той може наистина липсата на информираност на клиентите. Никой човек не може да има по- подробен преглед на всички възможни предложения, и поради това е важно да не се страхувайте да питате.

Оферти по заявка

Частното пласиране, за които писахме в предходната алинея не може да се намери във всяка цена електронна таблица списък. Това частно пласиране е много често се срещат в застрахователни компании, мобилни оператори, доставчиците на енергия и финансови услуги. Хората много често описват опита си с доставчиците на услуги, които, след като са информирали за прекратяване на договора от страна на клиента реагира много интересна оферта, която той се опитва да запази съществуващ клиент на негова страна.

А по-добре преговаря тези условия може не само себе си, но можете да помогнете на една голяма компания, която има много по-голяма сила за преговаряне, отколкото човек. В резултат на това, можете да получите до около една трета по-изгодна оферта от редовното меню, която вече плаща. Такава голяма компания може да се създават само с цени Internet грейдер или финансова консултантска компания. Специалната оферта може да бъде често се постига чрез комбинация от количествени и закупуване на различни продукти и услуги. По този начин клиентът може да получи много по-добра цена, а също и интересна бонус.

Много пъти, просто да поиска от продавача, ако бихте могли да преговаря за отстъпка, ако се купи с Multitask и може би тогава ще се изненадате какъв процент от цената на търговеца може да бъде компрометирана. Продавачите са много често извършването на продажба, биха предпочели малко клиентски намаления, отколкото за него да дойде напълно. Пазарлък може да бъде основно нещо, той просто иска да намери смелостта да попитам. По принцип, всичко, което може да се опита да се пазариш, когато продавачът или доставчикът под натиска на конкурентни компании. Са общи за натъкнете договаряне за закупуване на автомобили, произведения на изкуството или недвижими имоти.

Намаления и специални оферти

Специална отстъпка събития са предназначени за почти всички видове клиенти, така че можете да се насладите както нови, така и съществуващи клиенти. Много чести са отстъпки за обем, когато клиент прави покупка на сравнително голям единствен доставчик. Много по -голям шанс за успех, най-вероятно ще има на частни търговци, отколкото за големи компании. Отстъпката не е само най- актуалните курсове трясък, но също така и ваучер за отстъпка при следващата си покупка или да предлага и други ползи, като например различни допълнителни услуги за безплатно.

Към всички тези намаления биха могли да се нуждаят, за да контактът на търговец, чрез която ще бъде в състояние да се свържем с Вас и да Ви даде по-добра оферта. Подобни реклами, обаче, понякога може да бъде досадно да, и поради това те могат да се учреди специална електронна пощенска кутия. Особено между телефонните оператори е силно конкурентен и най момента виртуални оператори формират голяма конкуренция. Доставчиците на услуги може да намали цената, за да запазят своите клиенти и да има меню undercounter, които представят само тези, които ще се интересуват от тях, или заплашва да напусне състезанието.